Altı İyileştirici Ayet

Hiç, her açtığınızda size yeni bir mesaj sunan bir kitap okudunuz mu? Sayfaları ne sıklıkta tekrar ziyaret ederseniz edin, öğrenilecek yeni bir ders var, üzerinde düşünmeniz gereken yeni bir paket var. Kuran böyledir. Tekrar tekrar okuyabilirsiniz ve her seferinde size yeni bir mısra gelir – veya eski bir mısra sizi yeni bir şekilde etkiler.

Geçmişte gelecekten emin olmadığım, ne olacağından çok korktuğum anlar oldu. Hazır mıyım? Nasıl halledeceğim? Yeterince iyi miyim? Düşünceler kafamın içinde tekrar tekrar dönüyordu ve beni geceleri uyanık tutuyorlardı. Gelecekteki durumun kalınlığına kadar bu soruların cevabını bilmenin teknik olarak hiçbir yolu yoktu ve belli ki o zamana kadar çok geç olacaktı. Bunlar, Kuran’ın mükemmel bir çare olabileceği alçak türlerdir. İşte bu anlarda Allah’ın indirdiği ayetlerde büyük bir teselli buldum.

Aşağıda, yalnızca Kuran’ın ikinci bölümünden, Tanrı’nın zorluklarla karşılaşan kişilere çok fazla rahatlık sağladığı altı örnek verilmiştir.

Ey iman edenler, sabır ve duayla yardım isteyin. Şüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. ” (S.2: 153)

Yukarıdaki ayette sabır, en çok vurgulanan karakter özelliğidir. Kuran’ın pek çok yerinde Allah insanlara sabırlı olmalarını söyler, çünkü hayat iniş çıkışlarla doludur . Buradaki temel tema, zorluğun aşılacağı ve Tanrı’ya dönerken sabrın bireyin bunu aşmasına yardımcı olacağıdır.

“Ve sizi bir korku, açlık, bir mal, can ve meyve kaybı ile mutlaka imtihan edeceğiz, fakat kendilerine bir felaket geldiğinde,” Şüphesiz biz Allah’ınız ve gerçekten de Allah’a aitiz “diyen hastayı müjdeleyeceğiz. O’na döneceğiz. ‘ İşte bunlar, Rablerinden bir nimet ve rahmet olanlardır. Ve işte [doğru] kılavuzluk edenlerdir. ” (S.2: 155-157).

Burada yine sabır temasının gündeme geldiğini görüyoruz. Bu ayet dizisi, bu hayatın sadece geçici bir alem olduğunu ve zorluk içermesi gerektiğini vurgulamaktadır. Yaşamlarını O’nun emirlerine uyarak geçirenler için ölümden sonraki yaşamda gerçek, sonsuz barış Allah’ındır. Bu ayet, özellikle bir kişinin öldüğü zaman geçerli hale gelir. Bir Müslüman, birinin vefatını işittiğinde, yukarıdaki ayeti alıntılayarak, “Şüphesiz biz Allah’a aitiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” diyerek karşılık verir.

“Allah, size kolaylık (sağlamak) niyetindedir ve size zorluklar (yaratma) niyetinde değildir.” (S.2: 185)

Yukarıdaki bu ayet, zorlukların kalınlığında karşılaşılan en güzel ayetlerden biridir. Her zaman Tanrı beni teselli ediyormuş gibi hissettiriyor, bana bu imtihan ne olursa olsun, O’ndan sadece beni daha iyi bir insan yapmak ve ilahi iradesine olan güvenimi güçlendirmek için geliyor.

“Kullarım sana Benim hakkımda sorduğunda, o zaman (onlara söyle) Ben yakınım …” (S. 2: 186)

Yukarıdaki ayeti okurken her zaman Allah’ın bana yakın olduğunu hatırlatırım . Bir duruşma sırasında kendimi O’na mesafeli hissedersem, bu benim kaçışımdan ve ihmalimden kaynaklanır. Yakındır, yardımına yakındır. Onu açmak için tek yapmamız gereken, tüm yüreğimizle O’na yalvarmaktır. Her insanın bağlantı kurma potansiyeline sahip olduğu güzel ve samimi bir ilişkidir.

“Sizin için iyi olan bir şeyden hoşlanmıyor olabilirsiniz; ve sizin için kötü olan bir şeyden hoşlanıyor olabilirsiniz. Allah bilir ve siz bilmiyorsunuz. ” (S 2: 216)

Bu mısra, ailemin bana söyleyeceği bir şeyi düşündürüyor – en iyisinin ne olduğunu biliyorlar. O zaman onlarla aynı fikirde olmayacağım, ancak geçmişe baktığımda her zaman haklılar. Hayatta anlayamadığınız şeyler olur — kağıt üzerinde çok anlamlı olsalar bile bazı şeyler yürümez. Bir evlilik, bir okula kabul veya bir iş teklifi, hepsi çatlaklardan düşebilir. İşte tam da bu noktada bir Müslümanın bu olayı Allah’tan anlaması beklenir ve biz onu anlamasak da sevmesek de en iyisini O bilir.

“Allah, bir ruhu, kapasitesi dışında (bununla birlikte) görevlendirmez.” (S.2: 286)

Bu ayet, Kuran’ın ikinci bölümünün son kısmındadır. Yukarıdaki gibi önemli hatırlatmalarla dolu olduğu için birçok Müslümanın anılarına işlediği bir dizi ayetin parçasıdır. Bunu her okuduğumda, Tanrı’nın beni kendimden daha iyi tanıdığını hatırlatıyor. Önümdeki bu kamburluğun üstesinden gelebilir miyim bilmeyebilirim, ancak bununla karşı karşıya olduğum gerçeği, Tanrı’dan gönderildiği için bunun üstesinden gelebileceğim anlamına geliyor ve yukarıdaki ayette sadece bir test edeceğini vaat ediyor. ruhu kapasitesine. Bu ayeti her zaman temelde başaracağıma dair bir garanti olarak görmüşümdür. O, gelmesi çok rahatlatıcı bir kavrayış ve doğrudan Tanrı’dan geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir